Paasweekend: vrijdag 19 april t/m maandag 22 april 2019

Terschelling is de thuisbasis van Woorden Jutten aan Zee. In de Volkshogeschool in Hoorn (middenin de duinen) komen we samen om te schrijven. Bijzondere paasweekeinden die we nog lang hopen te organiseren. Elk jaar staat een ander thema centraal. Eerdere thema’s waren: de elementen, de tijd, het sprookje, onze zintuigen.

Ik ben een eiland/ een eiland in de mist/ aangedaan, maar altijd weer verlaten
Ik ben een spoor van wrakhout blikjes/ baseballpetjes schoenen/ dooie vogels en een zootje graten
Ik ben een eiland/ Ik ben een heel eind zwemmen/ Ik ben een hoop zand in een oceaan (Theo Nijland)

Ons levensverhaal is het vertrekpunt. We zien onszelf als eilanden met sporen van aangespoelde familieleden, vrienden, vriendinnen, met gestrande ervaringen, gebeurtenissen, plekken en flarden van gesprekken. Het kan een drukte van belang zijn met alles wat bij ons aanspoelt en opduikt.

Ogenschijnlijk onbelangrijke voorvallen kunnen opeens op de voorgrond treden. Er blijkt een verhaal schuil te gaan in het kleinste detail.Onze levens lijken zich als een logisch verhaal te voltrekken. Maar is dat ook zo? Nou nee.

We zijn gelaagde wezens, met een herinnerd verleden, een zintuiglijk heden en een verlangen naar vroeger en straks. Onze verhalen zijn eerder fragmentarisch, persoonlijk en associatief.

Paasweekeinde
Op vrijdag arriveren we op het eiland en maken we kennis met elkaar aan de hand van een eerste schrijfoefening.

Op zaterdag jutten we materiaal. Door een wandeling te maken door de duinen, langs de dijk of op het strand. We schrijven in stilte aan de hand van de Diepzeekaarten en creatieve schrijfoefeningen. Deze dag verzamel je vooral veel materiaal en duik je in de schrijfstroom. We delen ons schrijfproces.

Op zondag bekijk je je vondsten met nieuwe ogen. Wat kan je hiermee? Leent het zich voor een column, sprookje of een liedtekst? Fragmenten uit verhalen, gedichten en opbouwende schrijfopdrachten geven richting bij het zoeken naar de goede balans van vorm en inhoud.

Zondagavond sluiten we af met een sfeervolle literaire avond. We delen ons werk. Voorlezen en luisteren.

Op maandag is er een kort afscheid.

Globale dagindeling
10.00-12.30 wandelen, mediteren, schrijven in stilte
12.30-16.00 vrij
15.00-18.00 uitwerken van materiaal, uitwisselen, schrijfcoaching
20.00-22.00 vertellen en voorlezen.

Waar
In de Volkshogeschool hebben we een sfeervol gebouw tot onze beschikking met cursuszaal en kamers. Er wordt voor ons gekookt met streekgebonden producten. De zee is op tien minuten fietsafstand. Voor meer informatie over de locatie en accommodatie zie: www.folkshegeskoalle.nl

Wanneer
Paasweekend: vrijdag 19 april t/m maandag 22 april 2019

Deelnemers
min. 9 en max. 14 deelnemers

Kosten (alle prijzen zijn inclusief btw)

Schrijftraining: 410 euro (les/coaching van twee docenten plus lesmateriaal incl. kosten voor de huur van de schrijfzaal plus koffie /thee)

Eenpersoonskamer (vol pension): 260 euro. Totaal: 670 euro
Tweepersoonskamer (vol pension): 210 euro. Totaal: 620 euro

Volpension is inclusief: kamer, linnengoed, alle maaltijden.